2010. jún. 23.

Bora, fürdözési tudnivalók, egyebek

Reggel elég csúnyán indult az időjárás. Eső, szél, hideg. Hideg különösen itt a hegy derekán. Holnapra állítólag bora is várható. Ha lesz, remélem nem tart sokáig. Nincs rám jó hatással, bebújik a bőröm és a koponyám alá. Ott forgolódik bennem, ugyanúgy mint a hegyek és a tenger között. Aki átélt már napokig tartó borát, gondolom tudja miért írom ezt. Éjjel süvítve, hatalmas lökésekkel csap le az álmodra, tolagatja a teraszokon a butorokat, mintha csupán játékszerek lennének.
A bora sajnos a tenger vízét is úgymond "felborítja", kihűti. Ha bora idején vagy itt, akkor a legjobb amit ilyenkor tehetsz, hogy az öböl vízében strandolsz. A nyílt tenger ilyenkor jéghideggé hül ki, akár egy éjszaka alatt is, míg az öböl víze fürödhető, kellemes hőmérsékletű marad.
Montenegroban nem ajánlom a városokban való strandolást! Nézd meg ezeket a strandokat, de a fürdőzést hagyd meg a tudatlanoknak inkább. Te válaszd inkább a vadregényes, akár nehezen, akár "makadám útakon" megközelíthető strandokat! Ugyanis a városokban a szennyvízet is a tengerbe vezetik be. A sziklás talaj miatt lehetetlen a csatornahálózat kiépítése. Tehát irány a Jaz, a Trtsteno, a Ploce, a Plavi Horizonti, hogy cak néhányat említsek a tiszta vízű, nyilt tengeri strandok közül. / Tivat és Budva között találhatók ezek /
Ma délutánra már rendeződni látszott az égi helyzet: melegebb lett a levegő is, az eső is elállt, a Nap is előbújt néhányszor! Kb. 25 - 26 fok lehetett.
Holnapra már ismét derűs időt várhatunk, legalábbis ezt ígérik az interneten.
Tudom, mi akik itt vagyunk, ne is panaszkodjunk, otthon sajnos változatlanul cifra a helyzet.
Ma kecskékkel barátkoztam. Tettem fel róluk is fotót, hisz itt lépten -nyomon ebbe a kedves állatba lehet botlani. Érdeklödő, okos jószágnak tünnek. Sajnos, nem tudtam azt a pillanatot lefotózni, amikor a gidák összeakaszkodnak, erre a rövid pillanat megfogására nem alkalmas a digitális gép!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése