2010. jún. 24.

Vándor ki Montenegroba vágysz / készülsz jönni

Gyere mielőbb! Ezt tudom tanácsolni!
Én 7 éve voltam itt elöszőr / a boldog Jugoszláv időket leszámítva /, azt hiszem most vagyok itt 7. vagy 8. alkalommal.
7 éve még mindenütt szemétkupacok, sittkupacok, autó roncsok várták az ide utazókat. Ez már a múltté. Tisztább lett és ez előnyére vált az országnak.
Sokan megkérdezik : mi ez a sok elhagyatott, pusztulásra ítélt sok épület ? Én azt az információt kaptam ezzel kapcsolatban, hogy vannak örökösei, tulajdonosai az épületeknek, de a régi épületeket eredeti állapotára kell felújítani, a legtöbbje műemlék, tehát meg van kötve a tulajdonosok keze, igen sokba kerül a felújítás.
Visszatérek a kiinduló témához : tehát, gyere mielőbb, ha ide szeretnél jönni, ahogy időd és pénztárcád engedi. A kis pékségek, családias hangulatú kis boltok, ahol le lehet ülni, kávézni, sörözni, beszélgetni lehet : sajnos eltünőben vannak! Helyettük lépten-nyomon új bevásárlóközpontok, apartmanok épülnek, mindenhol építkezésekbe botlani. Sajnos... Kedden is annyian voltak Kotorban, hogy alig találtam parkolóhelyet, mindenhol emberek hömpölyögnek. Kezd Kotor is élhetetlen lenni. Sajnos...Már elünőben van az a sajátos nyüzsgő hangulat is, ami oly jellegzetes volt itt: se nem kelet, de nem is nyugat, mindenből egy kicsi. Ez a speciális hangulat még a kotori piacon érezhető, különösen ha tovább maradsz, megvárod a piac végét. Hasonló érzés mint hajnalban, amikor még mindenki alszik, Te a pesti utcákat róvod. Semmihez nem hasonlítható, furcsa zajok, élesebb fények, italtól imbolygó árnyalakok. Hasonló itt is, összeszedik a szemetet, gyerekek ülnek a pultok felett, és helyi zenére lóbálják lábukat, ismétlik az ismétlödő sorokat, míg édesanyjuk megpróbál megszabadulni az utolsó daraboktól. Miközben portékáját kínálja, már nincs teljesen ott : Ő is énekel, lazább, hisz jól sikerült a vásár, tudja, hogy ez a nap már az ővék volt. Nyüzsgés, kiabálás, sajt erős illata elegyedik a halaspult szagával, és a gyümölcsök édes, nap végére a melegtől már rothadó illatával.
Remélem azért nem fog odáig fajulni a dolog mint az Isztrián! Ott már szerintem nagyon rossz irányba mentek el a dolgok : mindenhol Made in China termékek, és a turisták nem a velencei ablakokat figyelik, nem a csodálatos, az ékszerészek keze munkáját dícsérő csipke szerű ezüstjeit csodálják levegőt sem véve, elvonja figyelmüket a mendent ellepő tucatáru, ami az orruk elé van téve... Nem jó irány, nem az értékeket mutatja meg, része az elbutításnak ez is.

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm! Először is gratulálok a bloghoz, nagyon tetszenek a leírások és képek. Már most "beleszeretem" ebbe a gyönyörű országba.
    Első alkalommal tervezzük hogy elmenjünk Montenegróba. Valami csendes helyen szeretnék egy kis apartmant találni, ahonnét könnyen eljuthatunk "mindenhova". Tudna esetleg ajánlani valamit? Köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Horváthné Kinga (Sopron)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kinga! Nagyon szívesen segítek, kérem írjon erre a címre, mert innen nem tudom Önt elérni!!
    Tehát : dolcesavannah kukac gmail.com vagy a slatkavila70 kukac gmail.com

    VálaszTörlés